HTML

Eee PC júzer

Helló! Ebben a blogban arról olvashatsz, milyen az életem most, hogy egy ASUS Eee PC 4G-X boldog és büszke tulajdonosa lettem.

Friss topikok

  • doors (törölt): pedig én vártam a folyatást, azért is maradtál benne a google readerbe. Ezennel akkor kitöröllek. ... (2008.10.15. 15:10) Vége a dalnak (már egy ideje)
  • aws: na csak kiderült hosszú használatra alkalmatlan arra jó hogy magaddal vidd és ha tudod hogy wlan k... (2008.08.13. 18:07) Kialudt a tűz - de még pislákol
  • Bobb: Na ittvan: logout.hu/iras/kb_vagy_kib.html (2008.06.16. 18:55) Az első KOMOLY szívás
  • Karma: Az nLite nagyon jó, én már csak azzal telepítek wint. (2008.06.12. 11:30) XP karcsúsítás
  • slippy: aki kételkedne a magyar 900-as hamarosan történő megjelenésében, annak ajánlom a legfelső hírt eee... (2008.06.10. 09:47) Közelebbi ismerkedés

Linkblog

Egy hosszú hétvége tanulságai

2008.05.13. 18:10 USbfREAk

Csak úgy gyűlnek a tapasztalatok

Természetesen próbálgattam a hétvégén a kicsikét. Határtalannal örömmel töltött el minden alkalommal, hogy a sokkilós szörnyeteg helyett csak ezt a kis aranyost kellett a tokjából előhúzni, majd minden kábelkötözgetés nélkül* mindössze be kellett kapcsolnom. ;) (*a normál céges notebook-om éppen szervizben van, ezért átmenetileg egy régi, gyakorlatilag működésképtelen akksis, mellesleg ASUS laptop-pal dolgozom)

Megnyugtathatok mindenkit, hogy az Eee billentyűzete tökéletesen használható - nem túl kicsik a gombok, a nyomáspontjuk talán csak egy fokkal van magasabban, mint amihez én hozzá vagyok szokva - ami a szabvány ASUS -, mindössze 1-2 billentyű a szokásostól eltérő elhelyezkedése igényel némi megszokást. Ennyi kompromisszum szerintem belefér cserébe azért, hogy nyolcvan-egynéhány gombot passzíroztak erre a kicsi felületre.

Mindenki Eee-t akar :)

A hétvége másik tanulsága az volt, hogy ez a kis szörnyeteg amolyan igazi "villantós" jószág. Mindenkinek tetszett, és 5-ből 4 csodáló azonnal ilyet akart beszerezni, főleg, miután benyögtem, hogy bruttó nyócvanért vesztegetik, méghozzá vindózzal együtt. ;) Az volt a szép, hogy hirtelen mindenki tökéletesen meg tudta ideologizálni, hogy miért is lenne szüksége ilyen kis laptop-ra, még ha ezek a magyarázatok szöges ellentétben álltak is egymással külön-külön...

Megkövetem a Kingston-t (bár továbbra sem szeretem)

Ma kiderült, hogy nem a 4 gigás Kingston kártyámmal van baj, hanem inkompatibilitási probléma merült fel a konkrét típusú kártya és az Eee között. :P A főnökömnek ugyanis sikerült bitre teleírnia a kártyát, amit a gépem tökéletesen el is tudott olvasni, ám újraformázás után ugyanúgy nem tudott rendesen írni rá. Sőt, most már egyik alkalommal 5,99 MB után közölte, hogy tele van a 4 gigás kártya!

Az is gyanúra adott továbbá okot, hogy míg a jelenleg - átmenetileg - használatos 1 gigás kártyára kb. 5-6 MB/s sebességgel tudott másolni a gép (olvasás: kb. 12 MB/s), addig a 4 gigásra 5-30 KB/s sebességgel, vagyis hihetetlenül lassan. Ekkor utánanéztem fórumokban, hogy másnak is van/volt-e ilyen panasza, és bizony kiderült, hogy az Eee nem minden gyártó minden típusú SDHC kártyájával kompatibilis, sőt, olyan is előfordul, hogy a megadott - állítólag sikeresen tesztelt - típus sem működik rendesen.

Mindez azért a legkellemetlenebb, mert ugyan most megpróbálom elsózni a számomra praktikusan használhatatlan kártyát, de nem tudhatom biztosan, hogy a következő próbálkozás (amint már írtam, 8 gigás PQI-t tervezek venni hozzá) nem fog ugyanilyen kudarcba fulladni. :( (Kénytelen leszek a 16 gigás pendrive-ot használni...)

A hír igaz: 2 órás akksi WLAN-nal

Ma végre leteszteltem az üzemidőt. Déli 12-kor lehúztam a gépet a töltőről, ezzel egyidőben pedig egy internetes rádióadóra hangoltam, és minimum hangerőre tettem a gépet. Így kb. 80 perc alatt esett 70%-ot a töltöttségi szint. Ezután - látva, hogy nagyon fogy a szufla - lekapcsoltam a netes rádiót, és egyszerűen bekapcsolva hagytam a gépet, illetve héba-hóba megnéztem valamit a neten. Így kereken 120 perc után kapcsolt ki (ment készenléti üzemmódba).

A hangszórók biztosan negatívan befolyásolták az eredményt, de azt se felejtsük el, hogy a fényerőhöz nem nyúltam, ráadásul a "vinyó" szinte végig dolgozott (rádiózáskor a pufferelés miatt, utána meg másolgatás is volt), úgyhogy "normál" netezéskor a 2 óra a reális. Ami csalódás, tekintve a szerény hardvert. (630 MHz, vazze'...!)

57 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eeepcjuzer.blog.hu/api/trackback/id/tr43466786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balintjozs 2008.05.13. 19:55:22

Hi!
Nem csodálom h ennyi embernek tetszik. Nekem is kéne egy. Holnap megyek is az egyik számtech boltba kipróbálni. De az eddig hallottak alapján nem hiszem h csalódnék.:D Valószínüleg pénteken be is szerzek egy példányt.

HaHaHapci 2008.05.13. 20:07:04

Azért jól félrecsúszott ez az EEE-projekt, ha belegondoltok...
Az egész úgy indult, hogy legyen olcsó laptopjuk a harmadik világ szegény gyerekeinek, aztán oda jutott ki az egész, hogy a nyugati világban teremtett egy új kategóriát:
a második autóhoz hasonlóan most itt van a második laptop fogalma. :)

HaHaHapci 2008.05.13. 20:10:04

Amúgy meg nagy dilemmában vagyok, mert a hétvégén benéztem egy-két számtech boltba, de sehol sem tudtak nekem EEE-t mutatni.
A következő két hétben pedig nincs nagyon időm utána kajtatni...
Most látom, hogy már van az Edigitalnál, ahonnan postaköltség nélkül házhoz szállítanák. Szóval a dilemma a következő: megrendeljem-e a gépet látatlanban házhozszállítással?
Töpreng, töpreng... :)

Attila 2008.05.13. 20:28:45

Hát, ha van felesleges 80000 Ft-od, akkor rendeld meg azonnal!

Engem leginkább az izgat, hogy a 800 pixel széles képernyő mennyire korlátozza a használatot.

hkr 2008.05.13. 20:35:33

Gratula! Nekem mar egy ideje van, szép rózsaszín. Így még bulibb. Eredetileg a linuxos változat, de rátettem egy XP-t. Imádom, persze egy magyar tasztatúrának és a 9" diszplének tudnék örülni :) Most olyan szoftvert keresek, amivel el tudom tologatni a képernyőt, ha nem fér rá egy program... Van egy program, ami tök jó lenne, működik is rendesen, csak épp a gombok nem látszanak, így gyakorlatilag használhatatlan :-)

USB-s hardverek sokaságát próbálgattam már, király.

Amit igazán beépíthettek volna: bluetooth... Nem kerül volna sokba, de legalább nem kéne minden alkalommal USB-izéket dugaszolni, ha rá akarok menni a netre GPRS/3G/HSDPA stb-stb-vel. Ekkora géppel séta közben is lehet dolgozni, oylankor nem praktikus ha USB-izék lógnak a gépből.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2008.05.13. 20:36:02

Nekem is jó lenne, most ahogy belegondoltam, talán még a kabátom zsebébe el is fér, bár a télnek szerencsére már vége. Írni és levelezni azon is tudnék, a nagy laptop meg maradna itthon.

Szal számtech boltosok, akiknek nagy reklámhadjárat kell olvasott oldalon, eee-ért cserébe az szóljon! :D

Mindenki 2008.05.13. 20:43:40

A BestByte üzletláncot létrehozó Ramiris RT-nél, mint nagykernél ez a tipus van egydül raktáron a post írásakor:
ASUS EEE PC 701 4G 7"/ Intel CPU/ 512MB DDRII/ 4GB SSD/XP Home /Fekete
Nagyker ára: 64900+áfa

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2008.05.13. 20:47:13

mire jó ez az eee, amúgy?
bocs hogy nem olvasom végig az összes írást, röviden le lehet írni?

ki tudom kötni LCD monitorra és tudom használni otthon, mint egy halk, keveset fogyasztó PC?

Tarajos Goethe 2008.05.13. 21:02:58

HaHaHapci az ismereteid csúsztak félre.
Az Eee-nek halvány köze sincs az OLPC-hez amire te gondolsz.

b92 2008.05.13. 21:31:42

wmiki:
Igen, lehet rá külső monitort dugni. Elvileg 1600*1280-ig bírja, de szerintam akkor már dög lassú. Viszont 1024*768-on gyönyörűen működik, az meg már elég basic-level netezéshez.

Hack Elek 2008.05.13. 21:34:54

bluetooth kell ? tegyél bele egyet, vagy akármi mást:

beta.ivancover.com/wiki/index.php/Eee_PC_Internal_Upgrades

Dodeszh · http://nonstopmobil.blog.hu 2008.05.13. 21:43:13

Én abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy itthon az elsők között próbálhattam ki. Hát emberek, az Eee a tipikus példája annak, amikor a kevesebb több! Ahogy BKV Figyelő is írta, netezésre, levelezésre ez a vas is bőven jó, esetleg egy egér kellhet még mellé, de az, ugye, a rendes noti mellé is figyel. (most is itt van mellettem). Én, ha most akarnék venni, akkor mindenképpen megvárnám a második generációt, a nagyobb kijelzővel, és háttértáral.
Februárban úgy voltam kint Barcelonában, hogy csak az Eee volt nálam. Kicsit kamikaze téma volt bevállani így egy négy napos majdnem élő tudósítást, de az eredmény bizonyítja: sikerült.
Azt nem állítom, hogy kényelmes volt minden pillanatban (pl. a pcworld.hu adminfelülete nem fér ki 480 pixel magasan, és nem igazán görgethető), vagy gépeléshez is el tudtam volna képzelni egy nagyobb billentyűzetet, de ne felejtsük el, hogy 6000 karakteres cikket írtam, és nem egy három soros emailt. Mindenesetre a repülőn kiváló volt filemt nézni, vagy zenét hallgatni. Én egy 8 gigás SanDisc microSD kártyát használok vele, adapterrel, és azt tökéletesen viszi.
Az enyém még nem magyar kiadás, és nem is volt hozzá XP, csak a linux. A hozzá írt kezelőfelülete lúzer júzereknek napi használatra kiváló, de ha nem felelnek meg a hozzá adott célprogramok (pl messenger), akkor már gáz van. Én az nLite-tal butítottam le egy XP-t az Eee-re, kivettem a telepítőből mindent, amire tudtam, hogy nem lesz szükségem (súgó, driverek, stb), és helyet foglal. Sajnos sikerült a Media Player-t is kiírtani, így a wma fájlokat is buktam, de a következő telepítésnél majd korrigálom a hibát. Így jelentősen több hely marad a 4 gigából (nem emlékszem pontosan, h mennyi), de talán fél gigáűnál nem lett több a telepített XP.
Ja, ami nálam van, az egy fehér, 4 gigás darab.

ugyanmááá 2008.05.13. 21:48:17

gagyi. kicsi képernyő. kicsi vinyó. +20 ezer és van egy rendes laptopod. szar aksi. max. 35 ezret ér.

Dodeszh · http://nonstopmobil.blog.hu 2008.05.13. 21:51:10

tévedés! +20 ezer, és van egy _szar_ laptopod! Az Eee-től nem szabad ugyanmazt várni, mint egy hagyományos laptoptól, bár majdnem ugyanazt tudja. De netezésre, levelezésre tökéletes, ha nem kell több, ne keress tovább. Ha más is kell, akkor neked nem az Eee az ideális gép.

WTF - What The Fuck? 2008.05.13. 21:51:51

Biztos bennem van a hiba, de én 80 helyett 110 zeret adtam ki, és egy olyan lapost vettem, ami többek közt 15,4"-os wild lcd-s, 128 MB VGA, 1 giga memória, 80-as vinyó, és olyan wi-fi kártya van benne, hogy a játszótéren neteztem 68k-val (96 méter, köztünk két 3 emeletes ház a netem meg 1 mb-es sincs).

Ezzel nem az EEE-t szólom le, csupán jelzem, hogy DRÁGA, k...a drága. A mobilom -najó, okostelefon- többet tud nála, és olcsób volt... most akkor ez hogy is van?:D (AMúgy élőben láttam már, és bevallom, eléggé aranyosan néz ki:)

WTF - What The Fuck? 2008.05.13. 21:53:44

..az olcsóbb természetesen két b, bocsi, és mielött kérdi valaki, a laposom acer...

WTF - What The Fuck? 2008.05.13. 21:56:09

...ígérem, utoljára, mert komolyan elfelejtettem, pedig nagyon rákészültem:)

internet + msn + word + excel + photoshop + winamp és netrádió együttes használatákor is 2 óra 18 percet bírok.

Persze egy haverom mondta, hogy mázlim volt ezzel a lapossal, de nem hiszem, hogy ha ilyen van 110ért, akkor az EEE megér nekem 80at...

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2008.05.13. 21:58:56

Azért egy 100 ezres laptop is lehet jó:)

Dr.Eck 2008.05.13. 22:03:28

WTF:

Csakhogy egy 3x kisebb és 3x könnyebb. Teljesen más kategória. Az ekkora subnotik 300.000 felett kezdődnek. Nem a teljesítményt fizeted meg, hanem az ultrahordozhatóság nevű valamit.

WTF - What The Fuck? 2008.05.13. 22:06:32

Dr.Eck: azért írtam oda a mobil(okos)telefonom, az sztem hordózhatobb, mint az EEE (és kékfog is van rajta, meg gps, bár az utóbbi kell a fenének...)

Dodeszh · http://nonstopmobil.blog.hu 2008.05.13. 22:10:50

OFF: BKV figyelő: nem feltétlen szar, csak más kategória... És azért én egy 100 ezres notit ma nem vennék meg. Átmegy a kezem közöt elég sok laptop, ma 170-180 ezer alatt nem vennék gépet: se megfelelő teljesítmény, se elfogadható minősége miatt.
Véletlenül sem felvágásként, de ha egymás mellé teszem a most a kezemben lévő kb 250 ezres Dellt (D630 - céges), és egy nagyjából 150 ezerbe keülő, de hasonló konfigurációjú MSI-t, jól látható a különbség. Az megint más kérdés, hogy ez kinek ér meg plusz tízezreket. nem gáz, ha valakinek nem, de nekem igen.

Dodeszh · http://nonstopmobil.blog.hu 2008.05.13. 22:12:41

WTF: Szerintem az megint más kategória. az okostelefonodnak nincs majdnem teljes méretű qwerty billentyűzete (kisebb lehet), és 800 x 480 pixeles kijelzője. És azért teljesítményben sem ugyanaz a kettő...

WTF - What The Fuck? 2008.05.13. 22:19:07

Dodeszh tökéletesen igazad van, de ha mobillal is meg tudom nézni a GMailt, meg a pdf-előadásokat, akkor nem adok ki egy könnyű, de valljuk be, nagyon gyenge 'laptopra' 80ezret. Majd ha a fele ennyi lesz, vagy a 2. generációja ennyiért 2x többet tud, akkor talán átgondolom... talán...

nem az EEE-vel van bajom, hanem hogy nem teljesíti a küldetését. ami gyenge, ne legyen "drága"...

gyanta 2008.05.13. 22:21:28

wtf:
próbáltál már a mobil(okos)telefonodon normálisan netezni? levelet írni?
nekem baromira nem kell a 15,4 WXGA, mert az egyik legbutább méret, amit gyártanak laptopban.
vagy a laptop nem azért jó, mert hordozható?
évek óta egy 12"-es mac laptopot használok.
kurva drága volt, de 5 éve kiszolgál, ma napig 1 óra körüli van az akksi ideje (ez egy 5 éves géptől nagyon szép, eredetileg 4 óra körül tudott)

szóval én inkább választanék 80 ezerért egy picike gépet, amit tudok teljeskörűen használni, de pici helyen elfér, mint 20 ezerrel többért egy batárt.

röviden: nem a méret a lényeg. ha ezt nem látod, akkor nincs miről beszélni...

WTF - What The Fuck? 2008.05.13. 22:28:04

gyanta: igen, én is vennék 80ért egy picike gépet, ami teljeskörűen kiszolgál, sőt, ilyenért többet is kiadnék, de az EEE nem az. nekem legalább is nem, de biztos bennem van a hiba:)

pl. nekm bizonyos dolgok miatt kötelező a google earth. használd már nekem EEE-n, ha tudod, pedig nem egy bonyolult, vagy erőmű-igényes program, nincs igazam? (mielött vki belém köt: nem, az okostelefonon sem megy a GE, de ott van gps)

konzervman 2008.05.13. 22:57:48

WTF: jó. rendben. nem a te géped. nem kell ötvenszer elmondani.

Megjegyzem: nagyon sokmindenkinek sok a 130 (pl egy 12 colos MSI notebookért....és akkor ez nagykerár).

Nekem pl íráshoz kellene és fotó letöltéshez, xlesek, wordok stb. kis gép kell, ami egy táskában is elfér. Már a 14 col is nagy. Van itthon izom asztali gépem, cégnél másik gép. Hordozható kell: bringázáshoz, parton, bármihez, mobilnetre.
Mac kilőve: én nem izmozok kávézóban. MInden munkát az itthoni erőművemen csinálok.

Nekem példul tökéletesen megfelelő ez típus. Igaz csekkolnom kell.
De ha azt nézem, hogy mennyiért kapom (hálistennek abban a szerencsés helyzetben vagyok hogy nagykeráron), akkor nekem megéri. Miazhogy! Nagyonis! :)
Rádugok egy 16 gigás pendriveot ha kell! Meg teletömöm memóriakártyákkal.

A kérdésem a többiekhez, akik már használták:
- msn fut e rajta vagy kavarni kell vele?
- Office alkalmazások? És nem office 2003ra gondolok, izomtárhellyel.
- Kijelző mennyire zavaró, hogy 17 centi az átló?

Kösz!

Dodeszh · http://nonstopmobil.blog.hu 2008.05.13. 23:03:25

konzervman: Ha XP van rajta, akkor msn és office simán fut, én 2007-est használtam.
Kijelző: szerintem várd meg a 2. generációt, a 9 colos kijelzővel, az már használható lesz, a 800 x 480 sokszor kevés!

konzervman 2008.05.13. 23:06:47

Dodeszh: kösz.
Csak az a baj, hogy mostanság szeretnék beruházni...mert kell egy parányi notebook sürgősen. :/
(utazás, vidék stb-stb)
Max köv hónap elejéig.
a plusz 5 centi csábító egyedül.

Te hol érezted az 5 centi hiányát "jogosan"? Értsd milyen alkalmazásoknál volt kevés?

konzervman 2008.05.13. 23:07:55

Jah igen: és ne felejtsük el, hogy az 100-ről indul...

Dodeszh · http://nonstopmobil.blog.hu 2008.05.13. 23:13:00

Nem elsősorban a centik hiányoznak nekem, hanem a pixelek.
Gáz, hogy három sor után görgetni kell egy veboldalt, íráskor nem fér ki egy bekezdés egy képernyőre, stb.
persze, böngészőben el lehet tüntetni a menüsort, meg a windowsban a tálcát is, de akkor is kényelmetlen. Ha ez túlélhető, akkor hajrá! :)

konzervman 2008.05.13. 23:24:53

A bekezdés problémás . :)
Na látnom kell egy ilyet működés közben!
Extreme Digital holnap!
:)

sourcerror 2008.05.13. 23:36:32

"Azért jól félrecsúszott ez az EEE-projekt, ha belegondoltok...
Az egész úgy indult, hogy legyen olcsó laptopjuk a harmadik világ szegény gyerekeinek, aztán oda jutott ki az egész, hogy a nyugati világban teremtett egy új kategóriát"

Tévedés! Az az OLPC volt. De ők elkövettek egy nagy hibát: kizárólag a 3. világnak szánták a gépet, nonprofit módon. A 3. világban pedig gyanús volt, hogy olyasmit akarnak rájuk sózni, amit fejlett nyugaton senki nem használ. És mellesleg pénzük sem nagyon volt rá. (Állami megrendelésekből + adományokból vették volna a gépet.) Az OLPC már kezdetek óta foglalkoztatta a technokrata nyugati embereket, de ők ebből eleve ki voltak zárva, (később azért megengedték nekik, hogy kétszeres áron vegyenek (give one, get one program) így gyakorlatilag $400-ért kaptak egy gépet, de így már túl drága volt a nyújtott teljesítményhez képest ) és ezt a piaci szegmenst ragadta meg az ASUS Eee és az Intel Classmate. (Persze, ha el tudnak sózni néhányat Afrikába, még jobb, de nem ebből lesz a nagy profit; néhány gépet meg akár PR szempontból is felajánlhatnak.)

Afrika egyszerűen nem akart early adopter lenni egy grandiózus, kockázatos projektben. (És persze az sem mellékes, hogy a tervezett $100 helyett $200-ba került a laptop.) Másik dolog: ha Afrikán akarnak segíteni, miért a Távol-Keleten gyártják őket?

A nagy tanulság: a szocialista tervgazdálkodás akkor sem működik, ha egy MIT professzor van a vezetői pozícióban.

Másik dolog: a Wikipedia is azért indult anno, hogy az afrikai éhező gyermekeken segítsen. (Aki nem hinné, nézzen utána a Wikiquote-on a Jimbo Wales idézete között.) Túl sok romantikus kalandregényt olvasnak ezek a tech guruk.

AP (törölt) 2008.05.13. 23:58:04

1680x1050 után vajon milyen lehet a 800x480? o.O

csaba 2008.05.14. 00:33:32

Az SP3-at úgy "simán" tetted fel windows update-ről? Vagy letölt-kicsomagol-"nobackup" opcióval? Mert így lényegesen kevesebb helyet foglal a végleges install. Nem menti el az előző verziójú rendszerfájlokat.

repabela 2008.05.14. 00:54:07

eee nél nem csak a felbontással hanem a 7"es monitorral van baj, azon dolgozni, netelni egy istenátka.
aki dolgozott már iparit erminálonjól tudja....

persze a dolgozni is viszonylagos 600-900as celeronnal meg a 4gbs háttértárral.

Én max 2-3. gépnek tudom elképzelni és a 2.gép az vmi ilyesmi lenne: usanotebook.hu/index.php?&tpl=product&prid=7095
Lényegében nem nagyobb mint az eee de annál joval nehezebb majd 2kilo.

Dodeszh · http://nonstopmobil.blog.hu 2008.05.14. 01:07:01

OFF:
repabela: Részemről (ha nem lenne a fent említett Dell), nekem az előbb linkelt Acer első gépnek is jöhetne. Gáz, hogy nem dokkolható, de egyébként kap egy plusz monitort, külső bill, egér, HDD, stb, és hajrá! Hordozni meg tökjó! Volt nálam jó pár napig, szép, egyben van, korrekt, az Acer-től meg különösen!

Szibarita 2008.05.14. 01:09:55

En vettem egy TZ31-et, es bar tudom, hogy nem konkurrenciai egymasnak igazabol, de abban az az igazan megdobbento, hogy tenyleg hozza a 8 oras nyomkodast vagy a 4 ora DVD-bamulast.

acsa 2008.05.14. 05:22:13

Júliustól a notebook.hu-n kapható lesz az MSI WIND, mely az EeePC 9"-os változatának konkurense - de vinyó van benne.

Aztán aki már a komolyabb, 200-250 ezres kategóriában gondolkozik, ott a Zepto Notus. Németországban 900 EUR. Nekem pont ideális lenne, ha Atom lenne benne A110 helyett, mert néha kellene a Hyperthreading.

A notebookvásárlás sajnos szinte mindig sürgős. Vagy hirtelen kell új körülmény miatt, vagy épp tönkrement :)

12" 2kg kategóriában nagy választék van már, de sajnos a Samsung Q45 még nem jött be hozzánk (többségét rendes videokártyával szerelik, mégis jól bírja az akkuja). Az MSI PR200-as sorozata már pont a minőségi kategórába tartozik (magnézium fedél), mégsem drága, ezért jó vétel. Akkuja is nagyobb az átlagnál.

Tyty 2008.05.14. 06:36:37

Electro Worldben megnézhető, kérésre szerintem nyomkodható is, nekem kicsit fura volt elsőre, de aranyos. :) Ja és most az akciós újságukban benne van 80K-ért. Bocs a reklámért, csak gondoltam érdekelhet valakit.

rózsaszín_babapopsi 2008.05.14. 08:17:22

én is ilyet terveztem venni, de akkor jött egy akció és 109e-ért kaptam egy egész jó intel dual core-os, 1G ramos notit, 15,4" kijelzővel és 120G-s vinyóval.. nos, bár 30e-rel többe került, nagyságrendekkel jobb is és mellesleg filmnézéssel bír 2óra 10percet az akksija. Viszont valóban nehezebb és nagyobb, mint egy EeePC, de azért elbírom.

balintjozs 2008.05.14. 09:36:43

Én útitársnak szánom. Kis mérete az egyik fő szempont (egy aktatáska mellé nem vágyok még egy böszme notebook táskára is). Tudom h ennyiért lehet venni PDA-t meg okos telefont, de azt nem lehet használni a céges hálón lévő szoftverekkel és főleg nem lehet rajta prezentációkat szerkeszteni Powerpointban útközben.

HaHaHapci 2008.05.14. 10:20:45

Akkor elnézést, hogy összekevertem az EEE-t az OLPC-vel... Nem vagyok egy geek és kissé összekutyulódtak a dolgok a fejemben. :) Mentségemre legyen mondva, hogy az egyik forgalmazó oldalán olvastam ezt, és az vezetett félre.

rózsaszín babapopsi: persze, hogy elbírod a 15,4-es laptopot is, de azért nem ugyanaz, hogy kell vinned egy külön táskát a laptopnak, vagy csak becsusszantod a többi holni közé...
Illetve egyes kollégáim hatalmas hátizsákokkal járnak, amiben külön rekesz van a gépüknek... Mindig azt hiszem, hogy túrázni indulnak valahova. :)

HaHaHapci 2008.05.14. 10:22:08

Egy kérdés: mobilinternet terén ti melyik szolgáltatót használjátok/javasoljátok?

konzervman 2008.05.14. 10:59:40

Eee-hez vagy egyébként?

Én Vodafone-t használok majd egy éve.
Meg vagyok elégedve.
Hozzáteszem otthon is (lakásban) az asztali gépen.
És azzal szoktam néhanapján World of Warcraftozni...

Nekem tökéletes!

balintjozs 2008.05.14. 12:36:33

Én is javaslom a Vodát. Nekik van egyedül korlátlan internetje. Ezen a címen megnézheted mit ajánlanak:
www.vodafone.hu/microsite/mobilinternet/akcio.html

Roltii 2008.05.14. 15:36:13

persze jó a voda...lefedettség kalap kaki, ha túlterhelt cellában vagy akkor se lesz jó....t-mobile hálózata sokkal jobb, pannonnak meg legalább majdnem mindenhol van minimum edge-e, igaz, hogy az e-mailen kivul masra nagyon nem jo, de tobb mint a semmi

farkasbalintm · http://eeepc.extra.hu 2008.05.14. 17:31:15

jajj. ismételten rengetegen beleesnek abba a bizonyos hibába, hogy "normál" notikkal hasonlítgatják. notebook lefordítva jegyzetfüzet. namármost a 15"-os és fölötte levők, valahogy nem igazán esnek bele ebbe a méretbe. az eee viszont teljesen. én amióta megvettem (több mint 2hónap), azóta az asztalihoz nagyon ritkán nyúlok. vindóz feljetős számomra, mert a linux adott valamit, ami több. stabilabb, megbízhatóbb, ingyenes, és abszolút nem nehezebb kezelni, mint a vindózt.
nekem külső monitoron az 1280x1024-et vígan viszi (ennyi a max felbontása a monitoromnak)
az eee-t a subnoti és umpc közé lehetne betenni, ha már kategorizálni akarunk. a lényeg, hogy irodai/iskolai dolgokra teljesen megfelelő. régebbi játékok is remekül futnak rajta.
ha valakit érdekel egy-két eee-vel kapcsolatos írás, teszt, hír, meg miden egyéb, látogasson el hozzánk
d[oO]b

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2008.05.14. 20:04:03

no azért 100e-ért nem lehet rendes laptopot kapni
a legkisebb, amit találtam, MSI VR201 az is 170e
tehát ennek a duplája
ez nekem sok

amire nekem léne gép, internetezni, letölteni, filmet nézni, DVD-t írni
ehhez viszont kevés az eee
ez az MSI WIND ez már jobb, de egy DVD író kéne bele...

USbfREAk 2008.05.15. 13:37:02

wmiki: Szerintem ma már lehet normálisnak nevezhető - természetesen normál méretű - notebook-ot kapni 100 körüli összegért. Nekem pl. a céges gépem egy tök alap, legolcsóbb, Sempron-os ASUS, mégis az egész cégnél nekem volt eddig a legkevesebb gondom a géppel, pedig a kollégáimnak másfélszer annyiba kerülő kórkettődujós, csili-vili, hiper-szuper gépeik vannak, szintén ASUS kivitelben...

Továbbiglan azt gondolom, hogy egy átlag júzernek a ma kapható leggyengébb konfig is elég az átlagos feladatok (net, levelezés, irodai alkalmazások, és persze pasziánsz) ellátásahoz.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2008.05.15. 18:34:41

pontosan milyen fajta a tied? hol kapható?
amúgy én jobban örülnék egy kisebbnek, mint egy "normál" méretűnek

egyébként ez is érdekes, hogy "pici" laptopot miért nem adnak olcsón?

USbfREAk 2008.05.15. 19:20:50

wmiki: Nekem egy ASUS A6M céges notebook-om van. Ilyet már nem lehet kapni, akkor éppen kifutó volt, azért volt olcsó. 3600-as Sempron proci, gyárilag fél giga RAM és 80 gigás vinyó, GF Go6100 VGA (nem épp' a legjobb, de a CS szépen fut rajta), 15,4" TFT, beépített WLAN és SD/MMC kártyaolvasó, 4800-as 8 cellás akksi (3+ óra üzemidő gazdaságos üzemmódban - bekapcsolt WLAN-nal!). Megvásárláskor feltettem rá az XP SP2-őt a szokásos segédprogikkal, és azóta nem hogy újrainstallálni nem kellett, de egyszer sem fagyott le vagy produkált bármiféle egyéb hibát.

Szerintem úgy általában ASUS notebook-ot érdemes venni. Nálunk a cégnél sok PC fordul meg, mi magunk is nem kevés laptop-ot használunk, és hardverből illetve laptop-ból az ASUS, monitorból pedig a Samsung vált be fölényesen.

Másik kérdésedre válaszolva: azért drágább a "pici" laptop, mert
- kisebb helyre kell bezsúfolni ugyanazt, amit a nagyobbak tudnak, sőt gyakran még több funkciót
- kevesebbet gyártanak belőle (már egyre többet)
- divatcikk lett (már egyre kevésbé az)
- ugyanaz érvényes az IT-ra, mint a női ruhákra; kevesebb anyag -> magasabb ár ;)

USbfREAk 2008.05.15. 19:33:24

És mielőtt valaki megkérdezné, hogy miért volt a szuper céges gépem szervizben - nos, kiment egy kondi, ezért gariba alaplapot cseréltek benne. Visszatettem a nagyobb vinyót és a plusz fél gigás memóriamodult bele, és használom tovább, mintha mi sem történt volna... ;)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2008.05.15. 19:37:12

hát én nem találtam 100eért asus-t...
fuji-siemens... az van...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2008.05.15. 19:45:41

(egyébként nerkem jó lenne egy ilyen eee is, ha tudna 1024*768-at meg lenne benne winyó, meg dvd író
más nem kéne, mégsincs ilyen gép...)

USbfREAk 2008.05.16. 12:33:12

Én is szeretnék olyan autót, amibe elfér az egész család, mégis kisebb helyre be lehet vele parkolni, mint egy Smart-tal, miközben 0,9 litert eszik, de 4 mp alatt gyorsul 100-ra... ;D
süti beállítások módosítása